Hvor stammer den nordiske mytologi fra?
Hvor stammer den nordiske mytologi fra?
Den nordiske mytologi byggede hovedsageligt på den ældre germanske; de hedenske guders navne var nært beslægtede i hele det nordvestlige Europa. Det sparsomt overleverede materiale, som stammer fra det germanske område i Nord- og Vesteuropa, viser et nært slægtskab mellem mytologierne.
Er der stadig dele af den nordiske mytologi tilbage i Danmark?
Den nordiske mytologi ophørte med at eksistere som religiøs ideologi med kristendommens sejr i perioden fra 800 til 1200. Ikke desto mindre fortsatte den med at spille en rolle i folketroen og i forskellige former for kunstnerisk udtryk helt op til nutiden.
Hvad hedder koen i nordisk mytologi?
Audhumbla er i den nordiske mytologi den ko, der som beskrevet i Snorres Edda nærede jætten Ymer med sin mælk, og som slikkede Bure frem af de salte sten. Bure blev stamfader til aserne og dermed til Odin.
Hvad hedder alle guderne i nordisk mytologi?
De mandlige guder hedder aser, mens kvinderne kaldes asynjer. De mest kendte er: Odin, som er den øverste gud. Thor, som er den stærke krigsgud.
Hvor stammer asatro fra?
Asatro er en nyere betegnelse, der vandt frem i det 19. århundrede. Vikingerne havde ikke et navn for deres religion, da de mødte kristendommen. Derfor kaldte de deres religion for ”den gamle skik” (Forn Sidr) modsat kristendommen, der var den nye skik.
Hvordan blev den nordiske mytologi skabt?
Skabelsen i den nordiske mytologi baseret på Snorri Sturluson’s Edda: I urtidsdagene – før der endnu var nogen jord eller nogen himmel – fandtes et enormt svælg midt i verden, som hed ginnungagap. Guderne tog da Ymers lig og kastede det i ginnungagap – og af det formede de jorden. …
Hvordan dyrkes den nordiske mytologi i dag?
Asatroen er en religion, hvis tilhængere dyrker de oldnordiske guder og naturens kræfter. Blandt de mest kendte guder i asatroen findes Odin, hans søn Thor, Balder, Frigg og Freja. Ifølge trossamfundet for asatroende, Forn siðr, dyrker omkring 4.000 personer i dag asatroen i omkring 50 blótlaug. …
Hvad betyder Ginnungagap?
Ginnungagap var i nordisk mytologi det store tomrum, der var i midten af verden, før jorden blev skabt. Ginnungagap adskilte det sydlige flammehav Muspelheim, hvor ildjætten Surt hersker, fra det nordlige iskolde rige Niflheim, hvor den kæmpemæssige lindorm Nidhug lever.
Hvad er en jætte?
Jætter er en fællesbetegnelse for en række overnaturlige væsner fra den nordiske mytologi, som de spillede en afgørende rolle i. De blev hovedsageligt knyttet til den vilde natur og naturkræfter, som fx sne, kulde og ild. Deres hjemverden blev kaldt Jotunheim, og var en af de ni hjemverdner i den nordiske kosmologi.
Hvad hedder den nordiske gud der fik bidt sin arm af?
Kæden var ganske tynd, så da guderne igen udfordrede Fenrisulven krævede den, at Tyr lagde sin venstre hånd i dens mund, da ulven havde mistanke om, at der var noget i gærde. Da kæden strammede og Fenrisulven ikke kunne komme fri bed den Tyrs hånd af. Fenrisulven står nu bundet i en hule ved Amsvartner i Jotunheim.
Hvor mange guder er der i asatroen?
De 15 guder, der nævnes i Gylfaginning og Skáldskaparmál er markeret med rammer. Øvrige personer er jætter eller af unavngiven race. En stiplet linje angiver ægteskab eller forældreskab. For jætter, der er personifikationer af naturfænomener, er fænomenet angivet, hvor der kan være tvivl.
Er asatro dansk?
Der er dyrkere af asatro i Danmark. Det største af de trossamfund i Danmark er Forn Siðr, som blev godkendt som trossamfund i 2003. Forn Siðr blev stiftet i 1997 og har cirka 600 medlemmer. Lignende organisationer findes i Island, Sverige og i Norge.