Waarom mag je een blaar niet doorprikken?
Waarom mag je een blaar niet doorprikken?
Een brandblaar kun je maar beter niet doorprikken en gewoon heel houden. De blaar die ontstaat werkt namelijk als bescherming voor de nieuwe huid die hieronder tot stand komt. Wat er in feite gebeurt, is dat de opperhuid zich losmaakt van je ondergelegen huidlagen.
Is een blaar doorprikken pijnlijk?
De behandeling van een blaar moet vooral gericht zijn op het voorkomen van mogelijke infecties. Als de blaar zich op een ongunstige plek bevindt, zodat deze steeds pijn doet als je schoenen draagt, kun je die best doorprikken. Doe dat met een naald die je eerst met alcohol hebt gesteriliseerd.
Wat gebeurt er als je een blaar doorprikt?
Drukblaren enkel in noodgevallen doorprikken Houd de drukblaar het liefste dicht of dek hem ruim af met een pleister. Is de blaar al opengegaan of moet je nog een flink stuk wandelen, dan is het mogelijk om de blaar door te prikken. Dit geeft verlichting en gaat zwelling van de blaar tegen.
Hoe weet je of een blaar ontstoken is?
Een ontstoken blaar is te herkennen aan het groene of gele vocht binnenin de blaar. De huid eromheen ziet er rood uit en kan gezwollen of gevoelig zijn. Prik een ontstoken blaar of bloedblaar niet zelf door. Voor een ontstoken blaar is behandeling door de huisarts vaak aan te raden.
Wat is het vocht in een blaar?
Een blaar is een vochtzakje in de huid, dat meestal gevuld is met helder vocht. Blaren kunnen ontstaan door wrijving. Blaren komen vooral voor op de handpalmen en voetzolen. Bij het wandelen, lopen en sporten ontstaan ze meestal op de dikke teen, de voorvoetzool of de bal van de voet.
Hoe lang duurt het voordat blaren helen?
Na het openmaken van een gesloten blaar moet je de huid goed desinfecteren. Plak de blaar daarom goed af met een gaasje, wanneer je deze hebt open laten prikken. Een gesloten blaar geneest meestal vanzelf binnen 7 dagen.
Wat doen tegen een blaar?
de wond goed reinigen met water en zeep en eventueel ontsmetten; de losgekomen huid wegknippen met een fijn schaartje, zodat je een gave wondrand krijgt; gedurende enkele dagen een beschermende wondpleister of een gaasje aanbrengen, maar dit steeds verwijderen voor het slapengaan.
Wat doen met een blaar?
Wat moet je doen met een blaar op je hiel?
Maak de blaar en omgeving schoon met stromend water of ontsmettingsmiddel. Gebruik een steriele blaarprikker (bloedlancet) of een naald (uit de naaidoos) die ontsmet is met ontsmettingsalcohol. Prik de huid op twee plaatsen door aan de basis van de blaar. Druk met een gaasje de blaar voorzichtig leeg.
Wat te doen bij ontstoken blaren?
Blaren behandelen
- Maak de omgeving van de blaar en de blaar zelf goed schoon met een desinfecterend middel zoals jodium of alcohol.
- Prik met een steriel mesje of naald twee kanten van de blaar voorzichtig in.
- Druk de blaar voorzichtig leeg met een gaasje of wattenstaafje.
- Desinfecteer opnieuw en dep de blaar goed droog.
Hoe ziet een geinfecteerde blaar eruit?
Soms kan een open blaar infecteren. De huid kleurt rood, voelt warm en pijnlijk aan en er komt gelig vocht uit de wond. In dat geval is het nodig om de wond geregeld te reinigen en te ontsmetten.